Top atracții turistice pe Insula Rhodos
Indiscutabil, orașul Rhodos este primul obiectiv turistic de vizitat pe această insulă.
Portul orașului a fost străjuit în antichitate de Colosul din Rhodos, cea de-a șaptea minune a lumii. A fost o statuie imensă, de aproximativ 36 m înălțime construită din bronz, care îl reprezenta pe Helios – zeul grec al Soarelui. Prin anul 226 î.Ch. un cutremur puternic a lovit insula Rhodos și a avariat statuia. De atunci, a rămas în ruină iar peste aproape 1000 de ani când arabii au invadat insula, au dezmembrat Colosul și l-au vândut.
Acum, în locul în care erau picioarele Colosului din Rhodos sunt două statui reprezentând un cerb lopătar și o căprioară. Cerbul lopătar rodian este o specie protejată, un simbol al supraviețuirii și continuității într-un mediu ostil afectat de războaie și incendii devastatoare.
Cetatea medievală a orașului Rhodos este una dintre cele mai mari și mai bine păstrate cetăți medievale din Europa, înconjurată și apărată de ziduri imense și turnuri impunătoare, o adevărată fortăreață. Accesul în cetate se face prin cele 3 mari porți:
- Poarta St. Catherine – o poartă impunătoare care face legatura cu portul Emporium, o adevărată operă de artă.
- Poarta Sf Ioan care face legătura dintre orașul Rhodos și drumul spre Lindos.
- Poarta Amboisie care face legătura cu partea vestică a orașului.
Orașul medieval este o încrengătură de străduțe înguste, cele mai multe fără nume, pavate cu pietricele rotunde alb-gri-negre specifice acestui oraș. Se remarcă strada Cavalerilor (o relicvă medievală, strada hanurilor) și piața Simi (cu multe magazine cu marfă de calitate).
Acvariul din Rhodos se află la extremitatea nordică a insulei, într-o clădire construită în stil Art Deco. Acvariul oferă vizitatorilor oportunitatea de a vedea și de a cunoaște mai îndeaproape viața marină a Mării Mediterane estice.
Golful Antony Quinn. La 15 km de orașul Rhodos, pe coasta estică, se găsește o plajă cochetă într-un golf liniștit cu apa cristal de limpede. Numele ei este Vagies, dar datorită faprului că aici a fost filmat celebrul film Tunurile din Navarone cu și mai celebrul actor Anthony Quinn, localnicii au denumit plaja după numele acestuia… și așa i-a rămas numele.
Mergând spre sud, tot pe coasta estică, vedem în fața noastră ridicându-se impunător pe o stâncă în vârful unei coline, o cetate: este Lindos Acropolis, cetatea orașului Lindos (cel mai important oraș de pe coasta sudică). Accesul spre cetate se face fie călare pe măgăruși, fie pe jos. Pe măgăruș am urcat și eu dealul spre Acropolis. O urcare costă 6 euro dar merită (nu neapărat pentru măgăruș) dacă vrei să-ți păstrezi energia și să ai mai mult timp la coborâre. Intrarea la Acropolis costa tot 6 euro / pers și poți vedea ruinele cetății și templul Athenei aflat în renovare de vreo 10 ani. De aici, priveliștea spre oraș, spre mare, plaje și golfuri este fantastică.
La poalele cetății, pe versanții destul de abrupți ai colinei se întinde orașul propriu zis, o încrengătură de străduțe înguste pavate cu pietricele albe, gri sau negre frumos așezate în motive rodiene (o adevărată muncă de sisif) și case vechi multe datând din secolele XVI – XVIII, văruite în alb și multe dintre ele ”Casa Căpitanului”. Bântuind pe străduțele înguste printre magazine de suveniruri, taverne, cafenele, bisericuțe, măgăruși, localnici pe moped obișnuiți cu puzderia de turiști din sezonul estival, coborâm spre mare, spre plaja principală – Megali Paralia (”Plaja Mare”) – o plajă lungă cu nisip fin și apă limpede ca cristalul, amenajată cu șezlonguri, umbrele, toalete și câteva baruri dacă dorești să te răcorești.
Mergând puțin mai la sud de Lindos, ajungi la Golful St. Paul, un golf mic dar extrem de pitoresc fiind săpat în stâncă, cu plajă cu nisip fin amenajată. Aici este și unul din locurile preferate de fotografii de nunți sau diferite alte evenimente datorită peisajului spectaculos, a culorii apei mării și a priveliștii sus spre Acropolis. Golful a fost numit după Sfântul Paul, deoarece se presupune că pe aici a ajuns pe insulă în anul 51 d.Ch. pentru a predica despre creștinism locuitorilor din Rhodos.
Capul Prasonisi este cel mai sudic punct al insulei, legat de ea printr-o fâșie lungă de nisip care desparte Marea Egee de Marea Mediterană. Aici este locul unde din mai până în octombrie se întâlnesc windsurferi și kitesurferi din toată lumea pentru a-și etala măiestia, deoarece vântul puternic și valurile sunt prielnice pentru practicarea acestor sporturi. Pe plajă găsiți câteva taverne unde va puteți delecta cu mâncăruri tradiționale.
Mergând pe coasta nordică am ajuns la Castelul Monolithos – un vechi castel venetian construit in anul 1480 în vârful unei stânci pentru a proteja insula de invazii străine. La ora actuală este o ruină din care au mai rămas în picioare doar fortificațiile exterioare și două capele din sec. XV: cea a Sf. Gheorghe și a Sf. Pantelimon. Sub castel, se întinde plaja Fourni, o plajă splendidă dacă prindeți aici apusul, cu valuri mari specifice Mării Egee.
De aici am mers pe ”Drumul Vinului” spre interiorul insulei, printre dealuri am ajuns într-un mic sat, Embonas, situat la 850 m altitudine (fiind localitatea situată la cea mai mare altitudine din Rhodos). Este o zonă puțin cunoscută de turiști și puțini se avântă să urce până aici și poate de aceea a reușit să-și păstreze obiceiurile și tradițiile iar casele să-și păstreze arhitectura specifică insulei. Ocupația principală: viticultura. Am degustat și noi câteva tipuri de vin și bineînțeles că n-am plecat de acolo cu mâna goală…
Tot spre nord am ajuns la situl arheologic Kamiros – orasul antic Kamiros dateaza din secolul III i.Hr., iar la ora actuală se mai poate admira fosta piață antică Agora, un templu Doric, arcade și stâlpi, ruinele băilor antice.
Valea Fluturilor (Petaloudes) reprezintă habitatul natural pentru fluturii Panaxia Quadripunctaria. Perioada cea mai potrivită pentru a vedea acești fluturi în toată splendoarea lor este luna august. Eu am fost la sfarșitul lunii august și din păcate nu i-am mai prins.
La 8 km sud de Rhodos Town, tot pe coasta nordică, se găsește orașul și stațiunea Ialyssos (cea mai importantă de pe coasta nordică, după Rhodos) foarte populară și plină de viață, cu magazine, terase, taverne, discoteci, cu apartamente și hoteluri de la 2* la 5*, pentru toate gusturile și buzunarele. Pentru familiile cu copii stațiunea este mai ostilă, plajele fiind cu pietre iar valurile pot fi destul de mari datorită vântului puternic de desupra Mării Egee. În schimb, Ialyssos reprezintă paradisul iubitorilor de sporturi nautice: windsurf și parasailing. Iubitorii de istorie antică pot vizita situl arheologic din centrul vechi al orașului.
Spuneți-mi ce ați dori să știți mai mult despre această destinație? Ce informații v-ar fi de folos pentru a alege să vă petreceți vacanța în Rhodos?