Biokovo este cel mai mare și mai înalt masiv de pe coasta Dalmației, se ridică de la nivelul mării până la 1762 m altitudine, de aici și expresia că Biokovo este muntele cu rădăcinile în mare și cu capul în nori.

În spate Makarska, în depărtare masivul Biokovo…
Da, acolo sus trebuie să ajungem… și chiar mai sus…
Harta Parcului Natural Biokovo

Am pornit din Makarska și am urcat cu motocicleta pe o șosea șerpuitoare până la intrarea în parc. Am continuat tot șerpuind printr-o pădure de pini care ne-a întâmpinat printr-un miros fantastic de aromat. O veveriță jucăușă ne-a tăiat calea și s-a uitat în urma noastră curioasă.

Imediat intrăm în Parc
Și continuăm urcarea… destul de abrupt.

Și am continuat urcarea pe șoseaua care se îngusta din ce în ce mai mult. Când am văzut cât de greu se descurcă mașinile pe aceste serpentine atât de înguste și de strânse, ne-a trecut un sentiment de ușurare că suntem cu motocicleta și nu cu mașina. Am ajuns la Vrata Biokova (890 m). Aici se află un restaurant și o așezare rurală turistică.

Vrata Biokova (890 m altitudine)

La 1300 m altitudine se află Ravna Vlaska, popas amenajat și punct de belvedere.

Ravna Vlaska (1300 m altitudine)

Am continuat urcarea până în golul alpin printre măgăruși și cai.

Golul alpin

În depărtare am zărit un vârf de antena și ne-am imaginat că acolo trebuie să ajungem. Era un fel de Fata Morgana, deoarece cu cât ne apropiam cu atât aveam impresia că se află tot mai departe… Și tocmai când am avut impresia că am ajuns în vârf, ne-am dat seama că mai avem o ultimă urcare, cea mai abruptă, cele mai strânse serpentine. Pentru cei care nu doresc să se avânte cu mașina sau pur și simplu simt nevoia de mișcare, este și o potecă amenajată pentru a urca până în vârf.

Acolo sus, la antenă… Vf. Sv. Jure cel mai înalt vârf al masivului Biokovo (1762 m)

Și în sfârșit am ajuns pe Vf. Sv. Jure (Sf. Jura) la 1762 m altitudine. De aici priveliștea este fantastică atât deasupra masivului cât și în jos, spre mare. La 50 m sub vârf se găsește o bisericuță din piatră, Biserica Sf. Jure, biserica situată la cea mai mare altitudine din Croația. Am contemplat și noi puțin peisajul de jur-împrejur și am încercat să vedem cât mai departe în larg, căci se spune că dacă cerul este destul de senin, de aici poți vedea coasta Italiei. Dar noi n-am văzut decât insula Brac situat în apropiere…

Oare ce vedem în depărtare?

Și am coborât din vârf iar pe drumul de întoarcere, în dreapta noastră, departe în zare, am văzut o căsuță în vârf de culme… și am decis să mergem să vedem despre ce este vorba. Dar șoseaua s-a terminat la baza acelui vârf de culme, iar dacă vroiam să vedem ce reprezintă acea căsuță a trebuit să urcăm pe jos…și am urcat pe Vf. Vošac (1421 m). De aici se vede stațiunea Makarska în toată splendoarea sa. Atunci am realizat că noi am văzut acest vârf de jos, din stațiune, dar n-am știut că este și un traseu de escaladă de dificultate medie pe care în aproximativ 3 ore ajungi sus.

Acolo sus, în vârf de culme… o căsuță. Oare cine locuiește acolo?
Vedere de pe Vf. Vosac (1421 m) spre Makarska

Sunt în total 19 trasee de escaladă de grade diferite de dificultate care pornesc din mai multe locuri: Brela, Makarska, Baska Voda, Tucepi și ajung în diferițe sus în Biokovo, în diferite locuri. Pentru doritori de senzații tari, hartă cu aceste trasee găsiți la punctele de informare turistică.

Pe drumul de întoarcere am tot admirat căsuțele vechi de piatră unde se pare că te poți și caza dacă dorești să rămâi aici mai mult timp și să explorezi masivul. Unele căsuțe au și 100 de ani vechime, deci să nu vă așteptați la condiții de 5*: vi se oferă un acoperiș deasupra capului, pat și apă, iar în unele cazuri și electricitate.

Din ciclul ”Știați că” despre Biokovo:

  • Până în prezent au fost descoperite peste 400 de peșteri în acest masiv
  • Aici sunt peste 87 de biserici și capele
  • Aici au fost descoperite urme de locuire a omului preistoric
  • Biserica Sv. Jure de pe vârful cu același nume este biserica aflată la cea mai mare altitudine din Croația
  • Aerul rece de pe creasta masivului duce la formarea vântului Bora

Dacă doriți aflați mai multe detalii despre această minune a naturii, despre flora și fauna de aici, geologie și climă, despre patrimoniul cultural și istoric, despre activitățile pe care le puteți desfășura aici vă invit să vizitați pagina oficială:
https://pp-biokovo.hr/en/