Pentru cei care au citit articolul ”Viena” dar și pentru cei care nu l-au citit, acesta este continuarea traseului pe 2 roți “motorizate” spre Alpi, din dorința arzătoare de a atinge cele mai înalte șosele, de a vedea acest lanț muntos în toată splendoarea lui, de a respira aerul tare alpin, de a… traversa Alpii pe un Transalp.
De la Viena am plecat spre Murau, un orășel medieval foarte cochet situat pe valea râului Mur. Am optat pentru cazare tot la cort, în campingul din apropiere, Olachgut https://www.olachgut.at/de/camping.html. O zonă liniștită, cu foarte puțini turiști la mijloc de septembrie, cu toate facilitățile la dispoziție.

În aceeași zi în care am ajuns, am făcut o scurtă vizită acestui oraș vechi: am traversat podul Mursteg peste râul Mur, ne-am pierdut pe străduțele înguste, am gustat faimoasa bere Murau produsă aici, am urcat colina care duce la o construcție sacră, gotică situată sub castel – Biserica St. Matthew, ne-am clătit ochii cu decorațiunile sale interioare total diferite față de cele cu care suntem noi obișnuiți și am admirat orașul de sus, în toată splendoarea sa.




Am menționat de bere… Așa cum bine se știe, calitatea apei dictează calitatea berii… iar această zonă fiind atât de curată și apele din subteran excelente calitativ, tradiția berăriilor are o vechime de mai bine de 500 de ani, iar berea Murau este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate la nivel european.

A doua zi, dis-de-dimineață am pornit (din punctul E) spre șoseaua de mare altitudine Grossglocknerstrasse (intre punctele B, C și D). Această șosea traversează masivul Hohe Tauern și te duce la punctul de plecare în explorarea și escaladarea vârfului Grossglockner (C), cel mai înalt vârf al Alpilor Austrieci, situat la 3798 m altitudine.



Înainte de intrarea sudică în parc, am văzut din depărtare o cădere mare de apă și apropiindu-ne de ea, un loc de popas și o sculptură în lemn cu o poveste frumoasă…
Este vorba despre cascada Jungfernsprung, una dintre cele mai frumoase cascade ale Austriei și ale Europei deopotrivă, cu o cădere a apei de 130 m pe trei praguri. Legenda spune că o tânără virgină care trăia sus în munți a fost urmărită într-o zi de diavol și în fuga ei a ajuns la marginea prăpastiei. Disperată, a sărit în gol dar protejată în cădere de îngeri a ajuns jos teafără. Numele cascadei este dat de această legendă: jungfern sprung = tânără virgină care sare.

Am pornit mai departe, deoarece greul și frumosul de aici încolo încep… Am ”atacat” timid primele serpentine până la poarta de acces în parc dinspre sud, dinspre Heiligenblut. După ce am plătit biletul de acces, 22 euro pentru motociclete / o zi, am simțit că se deschid porțile raiului pentru motocicliști: drum perfect și uscat, cer senin, aer curat, serpentine după serpentine – mai strânse sau mai largi, mai abrupte sau mai line – peisaj montan senzațional.
Parcul Național Hohe Tauern este cel mai mare mare parc național din Austria, se extinde pe o suprafață de 1800 km² pe 3 provincii: Salzburg, Tirol și Carinthia, și este străbătut pe o lungime de 48 km de șoseaua de mare altitudine Grossglocknerstrasse cu punctul de maximă altitudine a șoselei la 2504 m, pasul Hochtor.





Ne-am îndreptat spre Grossglockner, ținta tuturor turiștilor care se aventurează până aici. Șoseaua duce până la punctul numit Kaiser Franz Josef (sub vârful cu același nume). Denumit după împăratul habsburgic Franz Josef, acest punct găzduiește un centru turistic expozițional, restaurante, terase și o imensă parcare supraetajată cu locuri bine definite pentru autoturisme, motociclete, autocare.




Am stat aici puțin mai mult deoarece de aici ai panoramă spre vârful Grossglockner (3798 m), spre vârful Johannisberg (3460 m) și țancurile alăturate, spre poate cel mai lung ghețar al Alpilor estici – ghețarul Pasterze (8 km lungime) dar care a avut foarte mult de suferit din cauza încălzirii globale. Jos, la ghețar se poate ajunge fie în plimbare pe potecă, fie cu liftul.




Tot de aici pornesc diverse trasee pentru drumeții, mai grele sau mai ușoare, atât pentru familiile cu copii cât și pentru alpiniștii cu experiență. Una dintre experiențele urmărite de mulți turiști este întâlnirea cu animalele specifice mediului alpin: simpatica marmotă care te fluieră la propriu sau maiestuosul ibex (capra alpină), acvila de munte sau vulturul bărbos.
Peste tot în jurul nostru era senin, doar deasupra vârfului Grossglockener și a vârfurilor din jurul lui parcă s-au adunat toți norii să ne facă în ciudă. Am tot așteptat să se risipească dar degeaba.

Dacă acum, în extrasezon este așa mare circulație pe acest drum alpin, nici nu vreau să-mi imaginez ce este în plin sezon.


După sesiunea foto, am plecat mai departe… pe serpentine după serpentine, am coborât apoi am urcat din nou și am ajuns în cel mai înalt punct al șoselei alpine, Pasul Hochtor (2504 m deasupra nivelului mării). Un tunel ne-a apărut în față, cu un mesaj încurajator: IN TE DOMINE SPERAVI (În tine Doamne este speranța noastră), iar după ce am trecut de acest tunel am intrat în Landul Salzburg.


De aici coborâm lent până la un punct panoramic (spun prostii, de fapt întreg drumul alpin îți oferă o panoramă fantastică) unde era amenajat un muzeu geologic în aer liber.


Și tot coborâm seprentină după serpentină, un adevărat ”deliciu” pentru roțile Transalpului nostru.

Am ajuns la intrarea nordică a parcului național, la Ferleiten unde am găsit un popas draguț unde este amenajată o mică grădină zoologică. Și dacă nu ai reușit să vezi marmotele sus pe munte, le poți vedea aici…


Am mers apoi spre Fusch și Bruck an der Grossglocknerstrasse și mai departe înapoi la Murau (vezi harta cu traseul).
Vremea a ținut cu noi căci de la cele 18-19 grade de astăzi am ajuns la maxim 5 grade a doua zi când au început și ploile.
Drumul alpin Grossglockner este deschis traficului doar pe timpul verii, de la începutul lunii mai până la sfârșitul lunii octombrie.
SFATURI pentru vizitarea Parcului Național Hohe Tauern:
- cumpărați online biletul de intrare pe site-ul oficial https://www.grossglockner.at/gg/en/onlineticketing/ticketing și beneficiați de acces rapid mai ales dacă mergeți în plin sezon, precum și de 10% – 15% reducere la magazinele, restaurantele și serviciile oferite de parcul național.
- un ”must have” important: aparatul / camera foto
- aventurează-te pe cărările amenajate și poate, poate… întâlnești o marmotă (dar să nu te aștepți să-ți învelească ciocolata… ha, ha, ha!!)
- indiferent în ce perioadă a anului mergi, să fii pregătit pentru toate anotimpurile: acum pot fi 20 grade C, iar peste 1 oră doar 10 grade.