In 8 septembrie 2012 am plecat în ”luna de miere”: ne-am făcut bagajele, le-am legat pe motocicletă și am pornit la drum cu gândul că dacă tot avem Transalp, atunci Let’s “trans” the Alps!
Planul nostru era simplu: aveam un itinerariu dinainte stabilit (bineînțeles cu variante dacă din motive neprevăzute s-ar fi întâmplat să nu putem respecta itinerariul inițial… și chiar a fost cazul…), buget limitat deci am ales cazare în camping-uri și masa pe unde ni se făcea foame (terase, pizzerii, fast-food-uri).
Prima oprire, primul obiectiv, a fost chiar capitala Austriei: Viena. Ne-am instalat cortul în Campingul Wien Neue Donau, situat într-o zonă liniștită și curată aproape de malul Dunării.
De aici, a doua zi am rezervat-o pentru a vizita orașul imperial. Am parcat undeva în interiorul ”inelului”, adică Ringstrasse (drumul circular care încadrează centrul orașului) și am luat-o la pas spre centrul acestuia. Da, noi am mers pe jos, dar dacă doriți să vă răsfățați și să simțiți atmosfera boemă vieneză puteți lua o birjă (trăsura trasă de cai) pentru a vizita centrul orașului: circuitul mic (20 min) costă circa 55 euro, iar circuitul mare (40 min) circa 80 euro.
Din punct de vedere arhitectural pe soțul meu în încântă bisericile: mai vechi, mai noi, mici sau grandioase, indiferent de cultul religios. Așadar, cum vedem o biserică, hai și noi înauntru.
Am ajuns în centrul ”inelului” unde se găsește Domul Sfântului Ștefan (Stephansdom). Catedrala gotică reprezintă emblema Vienei: cu o înălțime de 136 m, lungime de 107 m și o lățime de 34 m. Piatra de temelie a acestei construții a fost pusă în anul 1359 de către ducele Habsburg Rudolf al IV-lea care își doarme somnul de veci chiar în catacombele catedralei.
Am urcat cele 343 de trepte ale celui mai înalt turn și de aici… parcă s-a deschis orașul și s-a așezat la picioarele tale… panorama deasupra Vienei este pur și simplu spectaculoasă!
De aici se vede și acoperișul domului decorat cu țigle colorate care formează vulturul imperial cu două capete, precum și stema orașului Viena și stema Austriei.
Interiorul catedralei adăpostește altare și capele, tezaurul, catacombele. În acestea din urma am reușit să intrăm (dar am ieșit fără poze, deoarece fotografiatul e interzis). Pentru informații despre tururile organizate în perioada sărbătorilor și nu numai, concerte, prețuri și alte informații valoroase puteți accesa: www.stephanskirche.at
Am vrut să cumpăr un magnet cum fac în fiecare locație în care merg și surpriză… 6 euro m-a costat cel mai ieftin magnet de frigider pe care l-am putut găsi aici. Și cică vroiam să călătorim economic…
Am luat la pas străzile holbându-ne la produsele din vitrinele magazinelor și ce mi-a atras atenția cel mai mult și mi-a plăcut enorm au fost articolele vestimentare tradiționale: lederhosen – celebrii pantaloni (lungi sau scurți) din piele purtați de bărbați și dirndl – celebrele rochii legate cu corset purtate de austriece încă din cele mai vechi timpuri.
Cu harta în mână și cu ochii în hartă, ne-am îndreptat spre Hofburg – Curtea imperială: reședința habsburgilor.
Astăzi, în palat își are reședința președintele țării. Totodată, aici se află Muzeul Sisi, Apartamentele imperiale, Galeria de argintărie, aici se țin numeroase conferințe și expoziții de artă.
Mult mai multe informații găsiți pe pagina oficială: www.hofburg-wien.at
Tot plimbându-ne pe straduțe, deasupra capetelor noastre a apărut o bijuterie de… ceas. Am aflat că acesta este ceasul Anker, ce leagă două corpuri din ale clădirii cu același nume. A fost construit in perioada 1911 – 1914 și pe parcursul celor douăsprezece ore trec prin fața ceasului douăsprezece figurine ce reprezintă personaje emblematice ale istoriei Vienei.
După vreo două ore de Hofburg, am urcat pe-o șa (de motocicletă) și ne-am îndreptat spre Palatul Schonbrunn – fosta reședință de vară a habsburgilor.
O clădire impresionantă care din depărtare pare foarte mare dar cu cât te apropii mai mult de ea realizezi că e imensă. Dar abia după ce intri în palat îți dai seama de fapt cât de mic ești tu 🙂
De la construcția sa în 1642, în palatul Schonbrunn au locuit reprezentanții familiei imperiale: Maria Tereza, împăratul Franz Josef care aici s-a născut și tot aici a și murit, împărăteasa Elisabeta (cunoscută mai ales sub numele Sisi).
Cine nu ar vrea să știe câte lucruri s-au întâmplat aici, câte secrete ascund cele 1441 de încăperi ale palatului și câte secrete au auzit pereții acestora. Printre altele, aici a concertat Mozart pe când avea doar 6 ani, aici s-au dus tratative cu Napoleon și tot aici a semnat Carol I renunțarea la tron în 1918 ceea ce a dus la căderea monarhiei.
Prin Parcul Palatului te poți plimba (gratuit), printre grădini de flori impresionante, statui, fântâni, în labirint, poți urca pe jos dacă te țin picioarele sau cu trenulețul până la Glorietta, o frumoasă lucrare arhitecturală care acum este cafenea, poți vedea Sera palmierilor și Sera Deșertului.
Pentru 20 euro / adult și 10 euro / copil poți vizita Gradina Zoo din Schonbrunn, considerată cea mai veche grădină zoologică din lume și cea mai bună din Europa. Pentru noi timpul a fost scurt și n-am mai reușit să intrăm. Dar mai întreb dacă tinerii asiatici din imaginea de mai jos au reușit să intre și să-și salute compatriotul, pe ursulețul Panda.
Având în vedere faptul că Palatul Schonbrunn reprezintă cel mai vizitat obiectiv turistic din Viena, vă sfătuiesc să achiziționați biletele de intrare online. Mai multe informații găsiți pe www.imperial-austria.at
Pe drumul de întoarcere spre camping ni s-a făcut o sete cumplită și cautând și noi un magazin să ne cumpărăm de-ale gurii, surpriză… este duminică, iar duminica în Viena toate ABC-urile, market-urile, supermarket-urile, hypermarket-urile și mall-urile sunt închise. Ce era de făcut? Ne-am îndreptat spre Dunăre (nu ca să bem apă din ea) poate găsim un parc cu o tonetă de suc și… spre surprinderea noastră, era un fel de festival cu mancare și băutură din belșug… dar și cu prețuri de festival…
Apoi ne-am împrietenit și cu lebedele…
Dacă veniți în Viena pentru mai multe zile (și chiar recomand să va programați cel puțin 3 zile pentru a vedea și a descopri tot ce are de oferit acest oraș) recomand achiziționarea unui City Card prin intermediul căruia beneficiați de gratuitate la transportul în comun, Hop On Hop Off Bus, reduceri la obiectivele turistice și muzee, transfer la/de la aeroport și multe alte facilități.