Parcul Național Paklenica se află în Munții Velebit din nordul zonei de coastă a Croației, în regiunea Golfului Kvarner. Localitatea Starigrad reprezintă punctul de reper pentru intrarea în parc prin valea Velika Paklenica (Paklenica Mare). Paralel cu această vale se află Mala Paklenica (Paklenica Mică).
Canionul Velika Paklenica cu o lungime de 14,5 km este îngust (câțiva zeci de metri lățime) și cu pereți abrupți și înalți (până la 400 m). Cursul de apă este permanent, iar datorită bolovanilor căzuți în albie, formeză mici cascade și repezișuri. Acest canion are o importanță geomorfologică excepțională.
În anul 2002 am fost pentru prima dată în Croația pentru escaladă în Parcul Național Paklenica. La acea dată nu am știut prea multe nici despre țară, nici despre această zonă. Știam doar că Paklenica reprezintă raiul cățărătorilor având circa 400 de trasee de toate lungimile și toate gradele de dificultate.
Cele mai scurte trasee – potrivite pentru începători și copii – sunt în zona Klanci, cea mai îngustă parte a canionului Velika Paklenica.
Zona Crljenica este potrivită pentru escaladă în sezonul de iarnă.
Cea mai faimoasă stâncă din Parcul Național Paklenica este Anica kuk cu trasee de până la 350 m lungime: de la trasee neechipate la trasee lungi și sportive.
Alte trasee lungi și atractive mai găsiți pe stâncile: Debeli kuk, Veliki ćuk, Kuk od Skradelin și Kukovi ispod Vlake.
La biroul de informații de la intrarea în parc găsiți să cumpărați ghidul cu toate traseele din acest parc, descrise în detaliu.
Sezonul turistic pentru escaladă începe de obicei la 1 mai odată cu Întâlnirea Internațională a Cățărătorilor și se încheie toamna târziu. Noi am fost la începutul lunii octombrie și a fost perfect atât din punct de vedere al vremii cât și datorită faptului că nu mai erau atât de mulți ”doar vizitatori” și nu a fost prea mare aglomerație la pereți.
Pentru cățărători sunt bilete speciale de intrare în parc: pentru 3 zile, 5 zile și chiar pentru 1 an.
În anul 2005 ne-am întors dar nu pentru escaladă ci pentru vizită și drumeție. Sunt circa 200 km de trasee de drumeție în Paklenica, iar cele mai importante locații de aici sunt: Peștera Manita (Manita peć), cabana forestieră Lugarnica, coliba Paklenica, dolina Grabove, Marasovac, vf. Vaganski (1757 m), Struge etc. Multe dintre acestea sunt concepute și în scop educațional.
Recomand descărcarea hărții (din link-ul: http://www.gss.hr/hgss/kartografija/) cu traseele de drumeție din Parcul Național Paklenica publicată de Serviciul Salvamont Croat.
Ce altceva mai puteti face aici?
- Puteți vizita Peștera Manita (Manita peć), accesibilă publicului în timpul turelor ghidate. care au o durată de circa 30 min. Peștera este deschisă doar 3 ore / zi și se percepe taxa de intrare
- Puteți vedea vechile mori, astăzi nefuncționale, dar păstrate în condiții bune pentru vizitatori
- Inainte de intrarea în parc, treceți prin cătunul Marasovići. Opriți-vă puțin pentru a admira aceste case vechi construite în intregime din piatră, pentru o introspectivă în trecutul Croației.
Peste tot în interiorul parcului găsiți panouri informative despre: floră, faună (specii terestre, acvatice și zburătoare), peșteri, ecaladă, ocupațiile oamenilor etc.
În scop educațional (spun ei) am găsit aici un fel de gradină zoologică cu păsări ținute în captivitate, însă modul în care erau legate mi s-a părut cam barbar (dacă tot vrei să faci așa ceva, mai bine să fie în țarcuri acoperite decât legate de picior)
Canionul Mala Paklenica se distinge prin ”sălbăticia” sa și prin natura rămasă aproape intactă. Este mult mai mic și mai îngust decât Velika Paklenica, având 12,5 km lungime.
Cursul de apă este permanent în partea superioară, iar pe măsură ce coboară spre mare apa se pierde în subteran în sezonul secetos. În sezonul ploios sau primăvara după topirea zăpezilor întregul canion este inundat ceea ce-l face de netrecut. Cea mai spectaculoasă parte a acestui canion este la circa 8 km de izvor în aval, unde are doar 10 m lățime și 300 m înălțime. Pentru a proteja această parte a parcului național, se interzice cățăratul pe acești pereți. Sunt permise doar drumețiile.
Pentru tarife și pentru orice fel de informație folositoare, accesati https://www.np-paklenica.hr/en