O zi în Malta…

MALTA este și a fost întotdeauna, din punctul meu de vedere, o destinație ”must visit” (care trebuie vizitată) atât de persoane care iubesc istoria și doresc s-o cunoască mai bine ”la ea acasă”, cât și de persoane care iubesc marea și doresc să vadă un relief spectaculos, cât și de persoane care doresc să se distreze și care o pot face în stațiunile turistice din nordul insulei.

Cum poți vizita întreaga insulă într-o singură zi? Pare aproape imposibil, dar totuși se poate…

    Ajungând în portul Valletta (capitala Maltei) am văzut oprit într-o stație, un autobuz turistic roșu, decapotabil, pe care scria ”CitySightseeing Malta”. Era un autobuz Hop On – Hop Off care făcea turul insulei și din care puteai urca și coborî în ce stație doreai. Și am urcat. M-am adresat șoferului și am avut plăcuta surpriză să aflu că acel autobuz chiar făcea întreg turul insulei combinând ruta nordică cu ruta sudică. Am plătit 20 euro și m-am instalat la etaj pentru a vedea mai bine ce era de văzut. În preț intra și o pereche de căști de urechi pentru a accesa ”ghidul electronic” disponibil în 9 limbi străine: când autobuzul ajungea în dreptul unui obiectiv turistic, în căști auzeai (în limba aleasă de tine) o scurtă prezentare a acelui obiectiv. M-am simțit împlinită și abia așteptam să pornim la drum.

Am început bineînțeles făcând înconjurul golfului Vallettei și cu o primă oprire la Poarta Principală (Valletta Main Gate) și continuând cu Muzeul Războiului și Fort St. Elmo, Templul și Hypogeum-ul de la Tarxien și Muzeul Maritim Vittoriosa.

Ne-am îndreptat spre sud-estul insulei, spre Marsaxlokk – un sătuc pescăresc tradițional, o binecunoscută atracție turistică datorită peisajului pitoresc și istoriei sale: fiind locuit încă din antichitate de către fenicieni și cartaginezi. Piața de pește din Marsaxlokk este una dintre cele mai mari de pe insulă și este deschisă în fiecare zi a săptămânii.

Vestitele ”luzzi”, coloratele bărcuțe pescărești care reprezintă unul din simbolurile Maltei, împânzesc golful. Aceste bărci au pictate pe proră ”ochiul” – protectorul împotriva răului.

Lângă Marsaxlokk se află St. Peter’s Pool – o spectaculoasă piscină naturală scobită în stâncă de către apele mării…

Am continuat călătoria spre sud, spre ”Blue Grotto” (Blue Cave) – o peșteră naturală scăldată de apele cristaline ale mării. Eu, personal, nu am avut timp să fac excursia cu vaporașul în interiorul peșterii dar am cunoscut persoane care au făcut această excursie și mi-au garantat că merită… poate data viitoare…:)

Jumătatea de sud a Maltei este constituită aproape în întregime din calcar, aici gasindu-se numeroase cariere de calcar, de aceea majoritatea caselor de pe insulă sunt construite din această rocă.

L-Imdina (în malteză), Mdina (în arabă) – Orașul Vechi – a fost capitala Maltei din antichitate până în evul mediu și se înalță acum, în fața noastră, cocoțață pe un deal…

Dacă înainte de 1530 a fost cel mai important oraș de pe insulă, după acest an și-a început declinul, devenind în zilele noastre ”Orașul Liniștit” deranjat doar de cei peste 700 000 de turiștii care-l vizitează an de an.

Ce puteți vizita în Medina: zidurile cetății cu Poarta Mdina și Poarta Grecească, Catedrala St. Paul, Catacombele St. Paul, Palatul Vilhena ce găzduiește Muzeul de Național de Istorie Naturală, precum și alte capele și palate baroc și normande.

Îndreptându-ne spre nord, trecem prin zona Ta Qali, un sat de meșteșugari, unde locuitorii își câștigă existența din manufacturarea și ulterior vânzarea diverselor obiecte din lut și sticlă. O altă îndeletnicire a locuitorilor acestei zone o reprezintă agricultura, prin cultivarea și vânzarea legumelor.

După al Doilea Război Mondial, aici s-a construit un aerodrom militar, astăzi Muzeul Aviației.

În Il-Mosta se află Domul din Mosta – o biserică Romano-Catolică impunătoare ridicată în cinstea Fecioarei Maria.

Și ne îndreptăm spre stațiunile turistice din nordul Maltei: Buggiba și Qawra, St. George și St. Julian cu plaje cu nisip, hoteluri de toate categoriile, numeroase restaurante, terase și străzi împânzite de turiști în sezonul estival.

Și bineînțeles că nu am putut pleca din Malta fără să văd centrul vechi al capitalei Valletta.