Dorești să cumperi singur bilet de avion direct de pe internet și nu dintr-o agenție de turism?

Se poate, dar trebuie să ai grijă la anumite detalii:

1. Să ai grijă ce pagini web accesezi.

Încearcă pe cât se poate să intri direct pe pagina companiei aeriene care operează cursa respectivă sau pe pagini cunoscute, specializate în vânzarea biletelor de avion. Este de preferat ca pe pagina respectivă să existe un număr de telefon de contact la care să poți suna în caz de urgență.

2. Să fii foarte atent la ruta aleasă și la aeroportul de plecare/sosire.

De regulă, companiile aeriene low cost operează de pe aeroporturi mai mici, de interes local, și nu de pe aeroporturile mari, naționale.

De exemplu, dacă găsești bilet de avion cu plecare din Paris – Beauvais, trebuie să știi că este vorba despre un aeroport local, de mici dimensiuni localizat în localitatea Beauvais, la circa 75 km de Paris și să nu faci confuzie cu aeroportul național Paris – Charles de Gaulle.

3. Să fii foarte atent la serviciile incluse sau neincluse în tariful biletului:

  • bagaje de mână
  • bagaje de cală
  • bagaje speciale (instrumente muzicale, echipament sportiv, animale de companie etc.)
  • loc special în avion
  • meniu dacă este cazul
  • îmbarcare prioritară etc.

Atât serviciile cât și prețul lor diferă de la o companie aviatică la alta.

4. Să fii foarte atent la condițiile de anulare sau de modificare a biletului de avion.

Există companii sau clase tarifare la care, indiferent de motivul invocat, nu poti anula sau modifica biletul de avion, iar banii odată plătiți sunt nerambursabili.

5. Dacă ai găsit biletul de avion dorit și dorești să-l cumperi, să ai grijă să introduci corect toate datele necesare:

  •  numele complet al pasagerilor,
  • data nașterii (mai ales la copii),
  • datele de pe cartea de identitate sau de pe pașaport,
  • alte date pe care ți le solicită compania aeriană respectivă.

De multe ori am întâlnit persoane care au greșit o literă sau două la numele introdus pe bilet sau au scris un singur prenume, iar ei aveau două și bineînțeles că doreau să modifice numele să nu aibă probleme la îmbarcare. Dar, de cele mai multe ori acea modificare se putea face doar cu penalizare (care uneori costa mai mult decât a costat întreg biletul de avion). I-am sfătuit să facă modificarea dacă aceasta se putea face în condiții rezonabile. Dar dacă nu, puteau să se prezinte la îmbarcare și așa, deoarece operatorul de la ghișeu oricum compară datele de pe bilet cu datele de pe actul de identitate și de obicei trece cu vederea o mică greșeală de tipar.

6. S-a scumpit biletul?

Sunt cazuri în care se poate modifica prețul biletului din momentul cand începi căutarea lui până în momentul în care faci plata. Acest lucru se întâmplă pentru că fie a trecut oferta respectivă, fie altcineva a cumpărat înaintea ta biletul la prețul respectiv. Și de regulă, cu cât cererea este mai mare cu atât oferta este mai scumpă, adică cu cât se cumpără mai multe bilete pe o anumită rută și perioadă, cu atât crește și prețul acestora.

7. Toate biletele de avion cumpărate online trebuie plătite cu cardul bancar. Așadar, aveți grijă ce card folosiți.

Sfatul meu este să folosiți un card pe care să nu țineți foarte mulți bani, ba mai mult, să aveți un card doar pentru cumpărături online pe care sa-l alimentați la nevoie (eu așa procedez).

8. Odată cumpărat biletul de avion, vă sfătuiesc să vă interesați dacă și când se poate face check-in-ul online și să-l faceți deoarece vă va scurta din timpul petrecut în fața ghișeului de check-in din aeroport.

Atenție însă, deoarece sunt unele companii aeriene care cer obligatoriu să faceți check-in-ul online și să prezentați pe aeroport cardul de îmbarcare (boarding pass-ul), fie în format printat, fie electronic, căci dacă nu, este ca și cum nu ați avea bilet de avion.

Călătorie plăcută și zbor lin oriunde mergeți!

Pentru orice sfaturi sau informații suplimentare, mă puteți contacta: