Ce poți face și ce poți vedea în Tunisia?
În Tunisia am fost la sfârșitul lunii octombrie, cu mai bine de 10 ani în urmă, înaintea perioadelor tensionate din plan politic și înaintea atentatelor teroriste, în perioada când Tunisia era una dintre destinațiile turistice cele mai iubite, mai căutate și mai accesibile din punct de vedere financiar.


Am plecat din România de la cel mult 10 grade și am aterizat pe aeroportul din Monastir unde ne-a ”lovit” un aer cald, mediteranean cu miros de… iasomie. Prima impresie: wow!
În drumul nostru spre hotel, a venit a doua impresie: hmmm, m-am așteptat la sărăcie dar totuși…


Tunisia este situată în partea nordică a continentului African, delimitată la nord și est de Marea Mediterană și la sud de deșertul Sahara.
Teritoriul actual al Tunisiei este locuit încă din perioada fenicienilor, anul 1000 î.Hr. De atunci poartă mărturii ale trecerii diferitelor popoare: romani, vandali, bizantini, otomani și a devenit un centru puternic al culturii islamice. După căderea Imperiului Otoman, Tunisia a devenit pretectorat francez de aceea, a doua limbă oficială (pe lângă berbera) este franceza. După al Doilea Război Mondial, Tunisia și-a câștigat independența.

Ca agent de turism m-a interesat în mod deosebit să văd și să aflu mai multe detalii despre această țară, să văd condițiile de cazare de la diverse hoteluri din diferitele stațiuni turistice, să văd și să cunosc mai multe despre obiectivele turistice pe care le-aș putea recomanda turiștilor.
Așadar mi-am început turul cu stațiunile turistice de pe coasta de est a Mării Mediterane: Nabeul, Hammamet, Yasmine Hammamet, Port el Kantaoui, Sousse, Monastir, Mahdia și mai apoi, Insula Djerba.
Aș începe cu Monastir – una dintre cele mai importante stațiuni ale litoralului tunisian, tot aici fiind și aeroportul pe care am aterizat și unde am pus prima dată piciorul pe pământ african. Acest oraș a primit denumirea de la mănăstirea creștină construită aici de bizantini pentru a servi atât ca loc de închinare cât și ca loc de refugiu, care după cucerirea arabă a devenit fortăreață.

Hammamet – ”Orașul Băilor” este una din perlele stațiunilor din această țară. În urmă cu 100 de ani, arhitectul român, aristocratul extravagant, George Sebastian s-a stabilit aici și a construit o casă cu arhitectură impresionantă pentru acea perioadă și pentru această locație, cu accente clasice ale stilului arab. La acea vreme, Hammamet era un simplu sat de pescari, dar miliardarul George Sebastian prin întâlnirile pe care le organiza în vila sa cu personalități marcante ale perioadei (precum Winston Churchill) a pus practic bazele turismului în Hammamet și încet, încet a transformat acest loc de vis într-o stațiune turistică de mare interes. Această vilă este astăzi Centru Cultural International, găzduiește numeroase evenimente culturale și poate fi vizitată.

Astăzi, Hammamet înseamnă: plajă, nisip alb fin, răsărit de soare și plimbări pe malul mării, relaxare, exotic, hoteluri de lux primitoare, flori de iasomie și bouganvillea.
Yasmine Hammamet mi-a plăcut foarte mult: cea mai nouă stațiune a litoralului tunisian, cu hoteluri de lux de asemenea noi, plajă întinsă cu nisip fin, un frumos port de iahturi, până și medina (cetatea) era nouă 🙂




Sousse – cea mai plină de viață și mai solicitată stațiune a Tunisiei. Dar pe lângă plajele cu nisip întinse și hotelurile de toate categoriile care întâmpină turiștii cu o ospitalitate debordantă, Sousse are un mare atu în fața altor stațiuni: medina. Medina din Sousse este practic inima acestei stațiuni. Ce înseamnă medina? O poți defini cum dorești: cetate, centrul vechi, cartierul vechi, bazar, însă caracteristic pentru medina de aici este fortăreața din secolul IX, Marea Moschee și souk-ul (piața). Dar să nu uităm de casele văruite în alb care contrastează cu vopseaua albastră a ușilor din lemn, străduțele înguste pietruite și prăfuite, un labirint interminabil în care te poți rătăci cu ușurință printre bazaruri și tarabe pline ochi cu marfă de culori și arome variate a căror vânzători încearcă în limba lor (și nu numai) să-ți vândă orice. Și spun asta pentru noi am fost abordați în românește (și nu doar cu cuvintele Hagi sau Ceaușescu) de un localnic care a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj și care s-a întors în țara natală pentru a practica, iar în timpul liber își ajuta familia (numeroasă de altfel) să vândă în bazar te miri ce.

Aici găsești tot ce dorești: de la mirodenii, mătăsuri, suveniruri și obiecte lucrate manual, bijuterii scumpe și articole din piele, până la mâncăruri preparate sub ochii turiștilor. Iar aici, totul este negociabil. La început ni s-a părut oarecum ciudat, dar cu cât intram mai mult în jocul acesta al negocierii, a început să ne placă la nebunie. Și am învățat un lucru: dacă într-adevăr nu dorești să cumperi un lucru, nu-l atinge. Dacă l-ai atins, vrei nu vrei, îl vei cumpăra.
Pentru cei care nu agreează negocierea, în Tunisia sunt și magazine cu preț fix (chiar așa sunt și marcate: Prix Fixe Shops) unde preturile nu sunt negociabile. Recomandarea mea pentru cei care doresc sa cumpere anumite produse dar nu știu cât valorează este să intre prima dată într-un magazin cu preț fix și să vadă care sunt prețurile reale, iar apoi să se avânte în bazaruri și să negocieze.
Amfiteatrul roman El Djem reprezintă principala atracție a orașului cu același nume, oraș cândva faimos în Africa de Nord. Este unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre romane, pe a cărui coridoare, tribune și în a cărei arenă te poți plimba și admira, și mai mult, îți poți imagina luptele gladiatorilor, îți poți imagina măreția, grandoarea și puterea conducătorilor romani ai acelor vremuri și sunt sigură că te vor cuprinde sentimente diverse: poate puțină frică, puțină tristețe, în orice caz un mix de emoții de care îți vei aduce aminte toată viața.
Aici s-au filmat scene din faimosul film Gladiatorul, iar din 1979 este în patrimoniul UNESCO.


Tot în El Jem am văzut o măcelărie: cică cele mai bune și sigure locuri de unde poți cumpăra carne sunt măcelăriile, și dacă te uiți la intrarea în măcelărie și vei vedea carcasa de oaie sau miel atârnând în razele soarelui vei știi ce tip de carne gasești ”proaspătă”. Și înca ceva… vedeți cum pereții măcelăriei sunt văruiți în roz? Cică la roz nu trag muștele…

Kairouan a fost considerat în perioada medievală al patrulea oraș cel mai important pentru credința musulmană după Mecca, Medina și Ierusalim. Pentru musulmanii din nordul Africii care nu reușesc (din motive financiare, bineînțeles) să ajungă la celelalte locuri de pelerinaj măcar o dată în viață, să ajungi la Kairouan reprezintă o obligație.
Orașul este un complex de moschei, monumente, turnuri, temple, morminte și opere de artă arhitecturală și istorică care fac din acesta destinația perfectă pentru cei pasionați de istorie, artă, cultură și spiritualitate.


Și aici e plin de bazaruri și magazine cu produse artizanale locale și în timp ce negociam la sânge să cumpărăm un covoraș din lână cu motive tradiționale lucrat manual, am rămas surprinși când vânzătorul nostru, precum și toți ceilalți tunisieni aflați în magazin, când au auzit în difuzorul marii moschei chemarea la rugăciune s-au oprit din ce făceau, au îngenuncheat și și-au început rugăciunea. Bineînțeles că am așteptat să-și termine rugăciunea, apoi am continuat negocierea și cumpărăturile…:) Da, pentru noi a fost puțin altfel, dar interesant și plăcut totodată.


Dacă ai ajuns în Tunisia, nu rata o vizită la Matmata, în special la Matmata veche – o zonă deșertică mărginașă a Saharei, populată de troglodiți (locuitori ai cavernelor subpământene).
Această zonă a devenit faimoasă datorită seriei Star Wars, aici filmându-se prima parte. Ceea ce în film reprezenta ”căminul lui Luke Skywalker” de pe planeta Tatooine este de fapt Matmata din Tunisia, planeta Pământ, cu locuințele sale tip peșteră cu camerele dispuse în fagure.
Locuitorii de aici se bucură de fiecare oaspete, și acceptă cu un zâmbet larg să va prezinte în graiul lor neobișnuit pentru urechea europenilor, casa cu camerele sale sărăcăcioase săpate sub pământul arid și pietros, precum și îndeletnicirile lor primitive, pentru doar câțiva bănuți. Obiceiurile lor nu s-au schimbat de sute de ani. Autoritățile le-au construit case în Matmata nouă pentru a se putea muta și a trăi civilizat, dar unii locuitori refuză să-și părăsească locuințele troglodite.





Dar dacă ați ajuns până aici, nu ezitați să mergeți până la Marele Erg Oriental, cel mai frumos colț al Deșertului Sahara: dune de nisip superbe aflate în continuă schimbare, ideal pentru o plimbare pe cămile, un safari sau pur și simplu pentru un apus de soare din poveștile orientale.
Dunele de aici au devenit platou de filmare pentru alte filme precum Pacientul Englez sau Isus din Nazareth.

Drumul cu autocarul spre insula Djerba este destul de lung, dar l-am savurat din plin: a fost un prilej să gust și mai mult din picanteriile acestui popor. Aveți mai jos câteva imagini…



Insula Djerba se mândrește cu plaje exotice, foarte curate și împodobite cu palmieri – mediul ideal pentru relaxare și meditație.
Principalul oraș al insulei este Houmt Souk cu case albe și străduțe pline de bazaruri pentru pasionații de suveniruri. Olăritul este una din ocupațiile principale ale insulei, de aceea, majoritatea magazinelor vând astfel de obiecte de lut, lucrate și pictate manual.


Într-un sejur de o săptămână în Tunisia, probabil nu vei putea vedea toate acestea în așa fel încât și să-ți placă nu doar să le bifezi.
Pe lângă toate aceste obiective și puncte de interes, pe care le recomand deși n-am ajuns să le vad, se numără și capitala Tunis cu medina sa, Parc du Belvedere, Muzeul de Artă Modernă, Palatul Dar Hussein, moscheea Sidi Mahrez și portul orașului, La Goulette.
Cartagina și Sidi Bou Said cu străduțele sale înguste și casele vopsite în alb și albastru care oferă o priveliște superbă asupra Mării Mediteraneene și care te duc cu gândul la Santorini, reprezintă de asemenea două destinații pe care nu trebuie să le ratezi când vi în Tunisia.
În anul 2010 Tunisia a fost țara din Africa cu cei mai mulți turiști. De ce să alegi această destinație? Simplu, pentru că:
- este o țară mai mult mediteraneeană decât arabă
- o țară foarte accesibilă din punct de vedere financiar
- are multe de ofertat: hoteluri foarte bune, plaje întinse cu nisip, istorie, cultură, spiritualitate, aventură, inedit
- oamenii de aici sunt foarte ospitalieri, amabili, dornici să te ajute cu aproape orice, vorbesc franceza, engleza, germana și aproape orice limbă dorești
- dintre toate țările arabe este cea mai sigură în sensul în care te poți plimba ca turist singur pe străzi la apus de soare fără să-ți fie teamă că poți fi jefuit sau bătut…
–